Felvételizők általános kérdései

Sok esetben felmerülnek általános kérdések a jelentkezők körében. Ezekre segítünk választ adni az alábbiakban.

 • MI A FELVÉTELI KÖVETELMÉNY A CÉGEKHEZ? HOGYAN és meddig KELL JELENTKEZNI A CÉGEKHEZ? 

Ezt a cégek a saját igényeik szerint határozzák meg. A jelentkezési feltételekről, követelményekről és a jelentkezés határidejéről és módjáról tájékozódj a választott főiskola/egyetem és a cégek honlapján.

 • HOGYAN VÁLASZTANAK A JELENTKEZŐK KÖZÜL A CÉGEK? 

Minden vállalat a saját kiválasztási módszerei szerint dönt arról, kit vesz fel. Ennek megfelelően ők határozzák meg, mit kérnek a jelentkezőktől és milyen „próbákat” kell teljesíteni. Valahol mindössze egy motivációs beszélgetésre hívják a diákokat, máshol házi projektmunkát kell elvégezni. Az is lehet, hogy már az előzetesen beküldött dokumentumok alapján szűrik a jelentkezőket, tehát az sem biztos, hogy behívnak a céghez egy személyes találkozásra.

 • MIKOR TUDOM MEG, HOGY KIVÁLASZTOTT-E AZ A CÉG, AHOVA JELENTKEZTEM?

Még a központi felvételi eljárás sorrend-módosítási határideje előtt értesítenie kell a vállalatnak, hogy kiválasztott-e. Ez alapján még át tudod gondolni, hol szeretnéd folytatni tanulmányaidat.

A pontos dátumról minden évben a www.felvi.hu oldalon tudsz tájékozódni. A visszajelzési határidő minden év július 3. napja.

 • NEM VÁLASZTOTT KI A CÉG. LESZ LEHETŐSÉG PÓTJELENTKEZÉSRE?

Attól függően, hogy hány olyan hallgató nem nyer felvételt az adott felsőoktatási intézménybe, akit egy vállalat kiválasztott, a cégek hirdethetnek pótfelvételt a megüresedett helyekre. Ebben az esetben azonban már csak olyan céghez jelentkezhetsz, amelyik partnere annak az intézménynek, ahová felvettek. Erről tájékozódj az intézményeknél és vállalatoknál.

 • BEADTAM A FELVÉTELI JELENTKEZÉST ÉS KIVÁLASZTOTT AZ A CÉG AHOVA JELENTKEZTEM. MIT KELL TENNEM?

Minél jobb eredményt elérni az érettségin, hogy bejuss az egyetemre, főiskolára.

 • FELVETTEK A FŐISKOLÁRA/EGYETEMRE ÉS A CÉG IS KIVÁLASZTOTT. MIT KELL TENNEM?

A felsőoktatási intézmények és a cégek kölcsönösen tájékoztatják egymást a felvett hallgatókról.  Az iskola és a vállalat is tájékoztatni fog a továbbiakról (szerződéskötés, munkarend, stb.). Ha augusztus közepéig ezt mégsem tennék meg, akkor bátran lépj kapcsolatba velük a megadott elérhetőségeken.

 • FELVETTEK A FŐISKOLÁRA/EGYETEMRE, DE A CÉG NEM VÁLASZTOTT KI. MOST MI LESZ?

„Hagyományos” képzésben kezdheted meg a tanulmányaidat. Ne aggódj, az intézmények kiváló kapcsolatokat építettek már ki gyakorlati helyet biztosító vállalatokkal, így lesz lehetőséged kipróbálni magad a szakmában hallgatói éveid alatt. Érdemes tájékozódnod a felsőoktatási intézményed weboldalán, hogy esetleg valamelyik cégnél szabadult-e fel duális pozíció (pl. kiválasztottak egy jelentkezőt, de nem vették fel egyetemre/főiskolára), és hirdetnek-e rá pótfelvételit.

 • NEM VÁLASZTOTT KI EGY CÉG SEM, DE FELVETTEK AZ EGYETEMRE/FŐISKOLÁRA. JÖVŐRE ÚJRAPRÓBÁLKOZHATOK?

Felsőbb évesként nincs lehetőség csatlakozni a duális képzéshez.

 • MIBEN LESZ MÁS AZ ÓRARENDEM, MINT A TÖBBIEKNEK?

Az alapképzés kurzusai és követelményei megegyeznek a hagyományos képzési formában részt vevő hallgatókéval.  Az iskolapadban ugyanazt a tudást szerzitek meg. A duális hallgatók plusz ismereteket kapnak a cégek képzésein és a gyakorlati időszakban.

Jelentős eltérést a szünetekben és vizsgaidőszakban tapasztalhatsz, hiszen akkor, amikor a többiek már végeztek a vizsgáikkal, te a gyakorlati heteidet töltöd a vállalatnál. Ha pihenőt szeretnél, akkor szabadságot kell kivenned.

 • MENNYI SZABADSÁGOM LESZ?

Szabadnapjaid számát a Munka Törvénykönyve határozza meg. Ha érettségi után állsz, 18-20 év körül vagy, úgy korodból fakadóan évente 20 nap szabadság jár. Ezeket felhasználhatod pihenésre és tanulásra is.

 • HOGYAN TUDOK MAJD ELMENNI A MUNKÁBÓL VIZSGÁZNI?

A vállalatok a törvény szerint kötelesek elengedni vizsgázni. A vizsgaidőszak elején érdemes egyeztetned vállalati mentoroddal, feletteseddel, miként tudjátok megoldani, hogy legyen elegendő időd felkészülni a számonkérésekre.

 • PASSZIVÁLTATHATOM MAGAM?

A jelenlegi hatályos szabályozás szerint a felsőoktatásban tanuló hallgató joga, hogy a képzési idő függvényében hallgatói jogviszonyát szüneteltesse (passzív félév). Ez a jog a duális hallgatót is megilleti.

Azonban a duális képzésre vonatkozó szabályok értelmében a vállalat a képzés teljes idejére, 12 hónapra minden évben, összesen 3 vagy 3,5 évre köteles díjazásban részesíteni a hallgatót mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt, ezért ebben az esetben a duális képzési partnernél is érdemes szüneteltetni a munkaviszonyt. Így a partnervállalat mentesül a díjazásod alól a vállalati periódus alatt. Ezt a kitételt érdemes a hallgatói munkaszerződésben is rögzíteni.

 • AZ ÉV 365 NAPJÁRA jár díjazás?

A vállalat a képzés teljes idejére, 12 hónapra minden évbenköteles díjazásban részesíteni a hallgatót mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt. A jelenleg hatályos rendelkezések szerint 2017. január 1. napjától a minimálbér összege bruttó 127.500,- forint. A duális hallgatók számára minimálisan adható heti juttatás a minimálbér összegének 15%-a, tehát 19.125,- forint/hét, amely adó- és járulékmentesség miatt nettó összegként értelmezendő. A fentiek alapján a hallgatói díjazás, 12 hónapon keresztül, átlagosan havi 82.875 Ft juttatást jelent. A fentiek az Nftv. 44. § (3) a) pontja által meghatározott minimum adható juttatásokat hivatottak szemléltetni, a hallgatói munkaszerződésben ettől a partnervállalat eltérhet, a maximum bér mértéke nincsen meghatározva. A hallgatói jogviszony keretében fizetett összeg adó- és járulékkedvezményekkel jár, így arányaiban a normál minimálbérnél is alacsonyabb fizetési kötelezettséget jelenthet a vállalatok számára.

 • KI LEHET LÉPNI A DUÁLIS RENDSZERBŐL?

Ha úgy érzed, hogy sok együtt a munka és a tanulás, akkor először érdemes egyeztetned tanáraiddal és vállalati mentoroddal, feletteseddel. Hallgatóként lehetőséged van egyéni tanrendet igényelni, a vállalatoknak pedig érdekük, hogy minél eredményesebben elsajátítsd a tananyagot és ezáltal minél jobb szakemberré válj.

A cégekkel határozott idejű hallgatói munkaszerződést írsz alá, aminek a felmondása jogilag szabályozva van, ezért ez ügyben egyeztess a HR-es munkatárssal.

 • HA MEGSZERZEM A DIPLOMÁT, AKKOR MEDDIG KELL A CÉGNÉL MARADNOM?

A cégekkel a képzési időre szóló, határozott idejű szerződést kötsz, amelynek lejárta után nem kötelező ott maradnod.

 • ELKÜLDHET A CÉG, HA NEM ELÉGEDETT A MUNKÁMMAL?

Igen. Ha a hallgató nem teljesíti az általa vállaltakat, akkor szerződést szeg. Ezek cégenként eltérnek, ezért alaposan olvasd át szerződésed mielőtt aláírod!

 • HOL TÁJÉKOZÓDHATOK A VÁLASZTHATÓ DUÁLIS KÉPZÉSEKRŐL?

A duális képzésről, illetve az adott felsőoktatási intézménnyel szerződött gazdálkodó szervezetekről, vállalkozásokról, szakmai gyakorlóhelyekről az intézmények honlapjain, illetve a www.dualisdiploma.hu keresőjében és a www.oktatas.hu honlapon lehet tájékozódni.

 • VAN-E LEHETŐSÉG PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN JELENTKEZNI A DUÁLIS KÉPZÉSEKRE?

Igen, van rá lehetőség, amennyiben az intézmény meghirdeti a képzést a www.felvi.hu oldalon.

 • AMENNYIBEN KÉRDÉSEM LENNE AZ OKTATÁSI HIVATAL FELÉ DUÁLIS KÉPZÉST ILLETŐEN, KIT KERESSEK?

Az Oktatási Hivatal Szakmai Gyakorlatok és Duális Képzések Osztálya foglalkozik a duális képzésekkel kapcsolatos teendőkkel. Amennyiben kérdés/kérés merülne fel, a dualis@oh.gov.hu postafiókra küldhető információkérés.

 

Forrás: Oktatási Hivatal 

Rövid, általánosabb összefoglalót az eduline.hu oldalon is találhatsz.

2020

A honlap létrehozása az „EFOP-3.5.1-16-2017-00012 Felsőfokú duális képzések fejlesztése a Nyugat-Magyarországi peremvidéken” című projekt támogatásával valósult meg.

Főbb elérhetőségeink

Műszaki szakok:

Dr. Németh Gábor

egyetemi duális képzések felelőse

30/363-14-04; nemeth.gabor@uni-sopron.hu

Gazdasági szakok:

Bazsóné dr. Bertalan Laura

kari duális képzési koordinátor

30/6789-179; lkk-dualis@uni-sopron.hu

 Környezetmérnöki szakok:

Dr. Polgár András

kari duális képzési koordinátor

 30/3517-658; polgar.andras@uni-sopron.hu

 Részletes elérhetőségeinket itt találja!